dr. Lempel Judit fogorvos, fogszakorvos/dentist - Szigetvár Hungary

Logo Background

A fogszuvasodás gyógyítása kizárólag fogtöméssel történhet

 • Szerző: dr. Lempel Judit Nincs hozzászólás Comments
  Legutóbbi frissítés: 2009. április 16.

  Fogszuvasodás a barázdákbanNagyon sokáig az a tévhit élt az emberekben, hogy a fog azért fáj, mert belülről a fogszú rágja. Ezért is nevezik a fogak ilyen megbetegedését fogszuvasodásnak (caries dentium).

  Sajnos, a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb betegség a világon. Kialakulásának lényege, hogy a fog ásványianyag-tartalmának beépülésének és -kioldódásának egyensúlyi helyzete megbomlik, és az utóbbi folyamat lesz túlsúlyban.

  A fogromlás összetett, bonyolult folyamat, melynek öt fő jellemzőjét szokták kiemelni:

  • Lepedékképződés
  • Szénhidrátok, savak
  • Ételmaradékok a szájban
  • Étkezések gyakorisága
  • Védőtényezők hiánya

  A fogszuvasodás leggyakrabban a nehezen tisztítható őrlőfelületi barázdákban, a fogak közeiben, a fognyaki és a fog legnagyobb domborulata közötti területen jelentkezik. Először fehér foltok mutatkoznak, amelyek az ásványi anyag kioldódását jelzik – ez még nem jár üregképződéssel -, majd apró, barnás, sötét foltok, végül egyre mélyebb lyukak formájában válik láthatóvá a fogszuvasodás.

  Sajnos a fogszuvasodás önmagában nem jár fájdalommal, sokáig teljesen tünetmentes marad.

  Ha a két fog között kezdődik a szuvasodás, az is figyelmeztető jel lehet, hogy egyszer csak azt veszi észre az ember, hogy rendszeresen bent marad az étel a két fog között.

  Kezelés nélkül a fogban keletkező szuvas rész a fogidegig terjedhet, a fog begyullad és fájdalmas lesz. Késői tünet az elhanyagolt szuvas fog érzékenysége a hidegre vagy melegre. A hideg ingerre jelentkező fájdalom már a következményes fogbélgyulladás tünete, a meleg ingerre jelentkező fájdalom pedig már az elhalt fog sajátja.

  A fogszuvasodás egyetlen ismert és hatékony kezelése a lyukas fog kitisztítása és betömése. A fogfájás ellenszereként adott fájdalomcsillapító nem gyógyítja meg a fogat, csupán a fogorvosi kezelés megkezdéséig a tünetek enyhítésére alkalmazható.

  A fogtömés előtt a biztonság kedvéért – akkor is, ha csak felszíni szuvasodásról van szó – érzéstelenítjük a területet. Az érzéstelenítő injekciót a nem szabad minden áron elkerülni, mert olykor csak megfelelően érzéstelenített területen lehet biztonságosan a szükséges mélységig kitisztítani a szuvas részt. Érzéstelenítésben – ha csak nincs valami komoly gyulladás – a sérült fogszövetet eltávolító fúrás, majd a tömés nem fáj.

  A fogászati fúróval kitisztított lyukat ezután betömjük. A tömés nagysága az eltávolított romlott fogszövet mennyiségétől függ.

  Kérjen időpontot!

Closed Hozzászólások itt, és most nem engedélyezettek.

| A honlap motorja: WordPress Magyarország | Sablon: One-Theme | A sablon fordítása: WordPress kezdőknek FYGureout | WPM.hu - És ez is WordPress! |

google